A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

Mit jelentenek a szélvédőn lévő jelölések?

Gondolkodtál már azon, hogy mit jelentenek az autód szélvédőjén lévő jelölések? És azon, hogy vajon mi célt szolgál a szélvédőn körbefutó fekete csík és az azt körülvevő fekete pontok? Mi a helyzet a visszapillantó tükör előtti pontokkal?

Ezek a jelölések többet árulnak el az autókról, mint hinnéd, és megfejtésük segíthet neked jobban megérteni autód hátterét, előtörténetét is. A feliratok, pontok, számok és piktogramok rejtélyes halmazának ismerete duplán jól jön, ha használt autó vásárlás előtt állsz. Olvass tovább és tudj meg többet a szélvédő titkairól a Carglasstól!

Ezt jelentik a szélvédőn feltűnő kódok

A szélvédőre nyomtatott azonosítók tulajdonképpen az autó névjegykártyájaként funkcionálnak. Nézz rá a szélvédődre, Te mit látsz?

  • Logó
  • Ferde vonalak
  • Adatsorok
  • Egy bekarikázott betű & szám kombó
  • Újabb betű és számkód
  • Pontok

Ezek még nem mondanak túl sokat, nem igaz? Vajon mit jelenthetnek? Vegyük sorra, hogy mit tudhatsz meg az üvegre nyomott adatokból!

  • Amit valószínűleg már eddig is tudtál: az üveg felső részén található az autógyártó logója, alatta pedig az üveggyár neve kap helyet. Ez tiszta sor. Az ezek alatti részek azonban már sokkal érdekesebbek.
  • A szélvédő bal oldalán található vonalak római számok, melyek az üveg legfontosabb besorolási osztályát adják meg. Például, a római I azt jelenti, hogy az üveg megerősített, edzett üveggel rendelkezik, a római II a leggyakoribb, alap többrétegű szélvédőt jelöli, míg a római II/P azt, hogy a szélvédő műanyag bevonatú, szintén rétegelt, a III a speciálisan kezelt, rétegelt üveget, a IV pedig a műanyagot jelöli.
  • Ezt követik a homologizációs adatok, melyek két sort takarnak el. A DOT (Department of Technology) szám a gyártó ország kódja, az ezutáni sor pedig azt jelöli, hogy az üveg mely üvegbiztonsági szabványnak felel meg. Az ez alatti sor szintén egy szabványnak való megfelelést jelöl.
  • A körben lévő betű és szám kombó azt mutatja, hogy melyik ország szervezeténél történt a jóváírás, mely ország hitelesítette.
  • Ezután következik a hat számjegyű a modellkód, tehát az üvegszín, üvegtípus, üvegvastagság és kivitelezés is fel van tüntetve.
  • Az adatsor alatti pontokból és számokból álló rész valódi, gyakorlati haszonnal is bír, hiszen ez a dátumkód a gyártás idejéről tájékoztat. Természetesen léteznek ettől eltérő dátumozási módszerek is, nincs egységes jel, szinte minden gyártó máshogy jelöli, de lássunk egy példát! A pontok a szám előtt vagy a szám után is sorakozhatnak. Ha a pontok a szám előtt helyezkednek el, akkor az adott év első felében történt meg az üveg gyártása. Értelemszerűen, ha a pontok a szám után vannak, akkor az év második felére utal. Az évtizedet nem jelölik, ezt az adott modell gyártási évét ismerve tudod belőni. Minden hónapban egy pont lemaszkolásra kerül. Mit is jelent ez? Például, ha 6 pont van a szám előtt, akkor januári gyártásról beszélünk, az 5 pont februárira, a 4 pedig márciusira utal. Ugyanez a helyzet, ha a pontok a szám másik oldalán helyezkednek el: ha 6 pont van, akkor júliusi, ha 5 augusztusi, ha 4 szeptemberi.

Szóval mi mindent olvashatsz le a szélvédődről? Röviden: gyártó cég logója, gyártó ország kódja, autóüveg modellkódja, szabványok, gyártási idő.

Mit jelentenek a szélvédő piktogramjai?

A piktogramok az autó felszereltségét jelölik, így eltérően jelennek meg a szélvédőkön. Bármelyik autóüvegről is legyen szó, a gyártási eljárás nem különbözik: minden esetben a piktogramon megjelenő plusz képességet a két üvegréteg közé helyezik el. Induljon a piktogram szemle, lássunk néhány példát!

  • A fűthető szélvédő jelét valószínűleg már láttad, nem nehéz felismerni: egy kis négyzetből felszálló fekete nyilakkal jelölik. Ekkor a fűtőszál vagy teljes egészében behálózza a szélvédőt, vagy lapátfűtésről beszélünk.
  • A kis fül jel a zajcsökkentett kivitelt jelenti, tehát akusztikus üvegről beszélünk. Ilyenkor egy speciális hangszigetelő réteg kerül a két üvegréteg közé, mely a magasabb és alacsonyabb frekvenciájú zajokat is megszűri. Nagyban csökkenthető vele a menetzaj.
  • A hőmérő ikon a hőszigetelt üveget jelöli. A két réteg közé egy fényvisszaverő bevonatos fólia kerül.
  • A hőmérő ikon mellé gyakran egy UU felirat is társul, mely az UV-szűrős bevonatos réteget jelöli. Ezt nevezzük szoláros üvegnek.
  • A kalapács jel az üveg remek ellenállását jelöli. Extra strapabíró az ütésekkel szemben.

Mire szolgál a szélvédő körüli fekete csík?

Ahogy az autóipar fejlődött, a szélvédők is átestek néhány változáson. Az első autókban a szélvédőket egy gumikéderbe ültették be, ami nem csak kevésbé volt esztétikus, de nem is látták el a stabilizáló szerepüket a kaszni szerkezetében. Hiszen a szélvédők hozzájárulnak az úgynevezett „A” oszlopok közötti tartáshoz, ami megakadályozza azok inogását vagy elmozdulását. A fekete keret tehát nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem stabilizálja az autó szerkezetét is. Ezután a tömítést lecserélték ragasztásra, a fekete keret pedig elfedte ezt a ragasztást. Innen indultunk el a napjainkbeli szélvédő kialakításához. Na de hogyan kerültek rá pöttyök és a feketére festett sáv?

A szélvédő belső részére festett fekete rétegnek valójában két fontos szerepe van. Az egyik, hogy elősegíti a ragasztó jobb tapadását. Ezáltal a szélvédő stabilan marad a helyén, még extrém körülmények között is. Azonban ez a fekete réteg miatt a szélvédő érzékenyebb a hőingadozásra. Ez a hőmérsékletváltozás okozhatja a szélvédő repedéseit. A fekete rész ugyanis jobban melegszik fel a napfény hatására, mint az átlátszó üveg. Ennek a hőmérsékletkülönbségnek a feszültsége repedésekhez, vagy akár fáradásos töréshez vezethet. Azonban a tervezők találtak megoldást erre a problémára.

A szélvédőre elhelyezett apró fekete pöttyök ezeket a feszültségeket csökkentik. Ahogy egyre közelebb kerülnek a fekete sávtól az üveg középéhez, egyfajta átmenetet képeznek a hőmérsékletek között, így minimalizálják a feszültséget. Ezek a kis fekete pöttyök tehát növelik a szélvédő élettartamát.

De a fekete pöttyök funkciói ennél még tovább terjednek. Például a belső, középső visszapillantó körül is találhatsz ilyen pöttyöket. Ezek a harmadik napellenzőt képezik az autó szélvédőjén. Amikor mindkét oldali napellenzőt lehajtod, a középső részre irányul a napfény, melyet az itt elhelyezett pöttyök enyhítik.

Ezek az apró részletek teszik a szélvédőt többé, mint egy egyszerű üvegtábla. A modern autók tervezői gondosan megtervezik és finomhangolják ezeket a részleteket annak érdekében, hogy biztonságosabbá és kényelmesebbé tegyék az utazást mindenki számára.

Védd szélvédődet, védd autódat és így magadat is! Foglalj online időpontot a Carglasshoz, ha szélvédő cserére vagy szélvédő javításra lenne szükséged!