A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

A szélvédőre erősített fejlett vezetőtámogató rendszer – újra kalibrálás: autód biztonságosabb és hatékonyabb működéséért

Az autók az évek során elképesztő fejlődésen mentek keresztül, és a technológia egyre inkább beleszőtte magát az autózás mindennapjaiba. Az autóipar folyamatosan fejlődik, és egyre több fejlett technológiát integrál az autókba annak érdekében, hogy még biztonságosabb, kényelmesebb legyen az utazás és egy még magasabb szintre emelje a vezetési élményt. A vezetőtámogató rendszerek térhódítása miatt pedig a rendszer pontos kalibrálása elképesztően fontos szerepet tölt be. A szélvédőkamerák és szenzorok helyes beállítása nem csak a vezetés kényelmét és biztonságát növelik, hanem a környezetünk, vezetőtársaink védelmét is szolgálják.

Ebben a cikkben felfedjük a rendszer újra kalibrálásának jelentőségét és azt, hogy miért érdemes a Carglass szakembereire bíznod a kalibrálás folyamatát!

Mik azok az ADAS-rendszerek?

Az Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), azaz a fejlett vezetőtámogató rendszerek jelentős áttörést hoztak az autóiparban az elmúlt évtizedekben. Ezek az intelligens technológiák lehetővé teszik, hogy az autók még biztonságosabbak és kényelmesebbek legyenek mind a vezetők, mind a közlekedők, mind az utasok számára. Az ADAS-rendszerek egy olyan haladó lépést jelentenek, amelyek az autókat sokkal többé teszik, mint csupán közlekedési eszközöket.

Az ADAS-rendszerek több érzékelő, kamera, radar és lézer alapú technológiákra támaszkodnak, hogy folyamatosan figyeljék az autó környezetét és az úton zajló eseményeket. Ezek az eszközök képesek felismerni más járműveket, gyalogosokat, közlekedési táblákat, illetve figyelmeztetni a vezetőt a lehetséges veszélyekre vagy akár automatikusan beavatkozni a jármű irányításába.

Bár az önvezető autók teljes elterjedése még várat magára, az ADAS-rendszerek a közlekedés forradalmát hozzák el, amely lassan, de biztosan átformálja az autózás jövőjét.

Az ADAS-rendszerek leggyakrabban használt funkciói:

  • Automatikus vészfékezés (Automatic Emergency Braking – AEB): Ez a rendszer érzékeli az előtted lévő akadályokat, például más autókat vagy gyalogosokat, és automatikusan beavatkozik a fékekbe, hogy elkerülje az ütközést vagy minimalizálja az ütközés erejét.
  • Sávelhagyásra figyelmeztetés (Lane Departure Warning – LDW): Az LDW figyeli a jármű pozícióját az úton, és figyelmeztetést küld, ha véletlenül átléped a sávhatárt anélkül, hogy jelzést használnál.
  • Távolságtartó tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC): Az ACC lehetővé teszi, hogy a jármű automatikusan tartsa a megfelelő távolságot a követett járműhöz képest, és automatikusan alkalmazkodjon a forgalmi sebességhez, a forgalom ritmusához.
  • Intelligens fényszórórendszerek: Az intelligens fényszórórendszerek automatikusan vezérlik a fényszórókat, hogy alkalmazkodjanak az útviszonyokhoz és az ellentétes irányú forgalomhoz, ezzel biztosítva a jobb láthatóságot és az éjszakai vezetés biztonságának növelését.
  • Parkolásasszisztens: Ez az intelligens funkció különösen hasznos városi környezetben, ahol a szűk parkolóhelyek és zsúfolt közlekedési viszonyok miatt a parkolás nagyobb kihívást jelenthet.

Mit jelent az rendszer kalibrálása?

A rendszer kalibrálása olyan folyamat, amely során a jármű elektronikus érzékelőit beállítják és összehangolják a gyári előírásoknak megfelelően. Az autók egyre több összetett berendezést tartalmaznak. Ezeket gyűjtő néven ADAS-nak hívjuk (Advance Driver Assistance System = Fejlett Vezető Támogató Rendszer). Az ADAS rendszer részét képezik a kamerák,szenzorok,radarok, és a lidar érzékelők. Ezek az érzékelők vezérlik a következő szolgáltatásokat, mint a sávtartó asszisztens (ACC), ráfutásgátló, adaptív tempómat, automata vészfékező, táblafelismerő, adaptív fényszóró.  Ezeknek a rendszereknek a hatékonysága és pontossága a helyes kalibrálástól függ.

Az ADAS kalibrálása azt jelenti, hogy a rendszerek érzékelőit (kaera,szenzor,radar,lidar) helyesen beállítják, hogy pontosan érzékeljék és reagáljanak a környező forgalomra és az útviszonyokra. A kalibrálásnak köszönhetően az autó vezetőtámogató rendszerei újra gyári formájukban funkcionálnak majd.

Különösen fontos mozzanat ez szélvédőcsere után! Amikor a szélvédő cserére kerül, az ADAS-rendszerek általában érintettek, a szélvédőkamerák ugyanis általában a jármű első szélvédőjére vannak felszerelve. Azonban az új szélvédő beszerelése során a rájuk erősített érzékelők pozíciója megváltozik. Emiatt a jármű vezetéstámogató rendszerei nem fognak megfelelően működni.

Hogyan működik a kalibrálás?

Az ADAS újra kalibrálása egy precíz és speciális folyamat, amely szakértelmet és modern eszközöket igényel. Először is, a szakember ellenőrzi a rendszereket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van-e, és nincsenek-e hibák vagy eltérések a beállításokban. Ezután speciális kalibráló eszközöket használva beállítják a szenzorokat és kamerákat a pontos pozíciókba.

A kalibrálás folyamata attól függ, hogy az autó milyen típusú ADAS rendszerekkel van felszerelve és melyik szenzorok vannak a szélvédőn elhelyezve. Sztereó és trifokális kamerák, nagy hatótávolságú infravörös kamerák, radarral és LIDAR érzékelőkkel ellátott autók – mindegyiknek megvan a maga speciális kalibrálási eljárása.

A kalibrálás során a járművet egy speciális kalibráló állványra helyezik, amely biztosítja a pontos pozíciót és az egyensúlyt az érzékelők és kamerák kalibrálásához. Speciális eszközök és szoftverek segítenek a helyes, milliméter pontos beállításban.

Miért fontos a szélvédők újrakalibrálása?

Az újrakalibrálás célja, hogy az érzékelők és kamerák helyesen legyenek beállítva a gyártó előírásainak megfelelően. Az ADAS precíz kalibrálása biztosítja, hogy a rendszerek pontosan működjenek és megfelelően érzékeljék az előttünk lévő akadályokat, a sávhatárokat, és a közlekedési viszonyokat.

Az ADAS az autó biztonságának és hatékonyságának alapvető eleme. Ha a vezetéstámogató rendszerek nincsenek megfelelően kalibrálva, az autó elveszítheti az intelligens funkciókat, ami növelheti a balesetek kockázatát. Egy eltolódott szenzor vagy kalibrálatlan kamera könnyen vezethet veszélyes helyzetekhez, hiszen az autó nem képes megfelelően reagálni a veszélyekre.

Az autógyártók szigorú előírásokat állítanak fel ezeknek a kameráknak a pontos helyzetére és beállítására vonatkozóan. Az új szélvédő beszerelése után ezek a pozíciók megváltoznak.

A rosszul kalibrált rendszerek nem csak a vezető, hanem az utasok és a közlekedési környezet számára is veszélyt jelenthetnek. Egy olyan világban, ahol a közúti balesetek száma sajnos még mindig magas, a rendszer megfelelő újra kalibrálása olyan felelős döntés, amellyel hozzájárulunk a biztonságosabb közlekedéshez és az autózáshoz.

Az ADAS újrakalibrálása tehát nem csupán egy választható extra, hanem létfontosságú lépés az autó biztonságának és a vezetők és utasok védelmének érdekében!

Carglass – fejlett vezetőtámogató rendszerek újrakalibrálásának szakértője

Hazánk legdinamikusabban fejlődő szélvédő javítással és szélvédő cserével foglalkozó cége az újra kalibrálásra is hatalmas figyelmet fordít! Sőt, az elsők között invesztált abba, hogy megfelelő eszközökkel és szakértelemmel rendelkezzen ebben a témában. Tudásvágyunk és naprakészségünk lehetővé teszi, hogy szoftveresen hozzáférjünk a legújabb autótípusok vezérlőegységeihez is. Gyakorlatilag szinte bármilyen autó esetén el tudjuk végezni a szélvédőkamerák újra kalibrálását.

A Carglass csapatával együttműködve biztos lehetsz benne, hogy járműved mindig optimális állapotban van, és minden vezetéstámogató rendszer tökéletesen működik! Minden munkafolyamatunkat nagy precizitással és gondosan végezzük, hogy prémium minőséget és a biztonságos működést garantálhassunk.

Jól jegyezd meg: autód szélvédője a pajzsod! A szélvédő újra kalibrálása tehát nem csupán egy választható opció, hanem az autóvezetés biztonságának és hatékonyságának egyik alapvető eleme. A szélvédő nemcsak az időjárási viszonyok, a kavicsfelverődések és egyéb külső hatások ellen nyújt védelmet, hanem az autó legfontosabb biztonsági részének számít.

Ha szélvédőcserére van szükség, ne felejtsd el az újra kalibrálás fontosságát, és bízd profikra a munkát!