A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

Autóablakok páramentesítése: Tippek a tisztább és biztonságosabb vezetésért

A hidegebb időben az autó ablakai hajlamosak bepárásodni a jármű belsejében lecsapódó pára miatt. Bár ez gyakori probléma, rendkívül fontos, mivel befolyásolhatja a biztonságot vezetés közben .

Miért párásodnak be az ablakok?

Az ablakok bepárásodását a jármű belső és külső környezete közötti hősokk okozza, ami páralecsapódást eredményez . Ez mindenekelőtt akkor fordul elő, ha az autó belsejében a levegő melegebb, mint a külső levegő. Így jelennek meg vízcseppek az autó ablakain, amelyek akadályozzák a láthatóságot .

Mennyire fontos az autó ablakainak páramentesítése?

Amikor az ablakok bepárásodnak, a látási viszonyok azonnal csökkennek , ami veszélyes lehet kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy nagy forgalom esetén.

Ilyenkor az ösztönök azt súgják, hogy azonnal töröljük le az üveget egy ruhával, ez egyáltalán nem a legjobb megoldás. Ha eltávolítjuk a páralecsapódást az üvegről, a vízgőz csak cseppekké válik, amelyek ismét felszabadulnak , ami az üveget beszennyezi, ami ismét rontja annak láthatóságát.

Most elmondjuk, mit kell tennünk a szélvédőüveg hatékony páramentesítéséhez anélkül, hogy veszélyeztetné a vezetés biztonságát.

Hogyan párásítsunk 4 gyors lépésben

Mark Rober, a NASA korábbi mérnöke négy egyszerű lépésben elmagyarázta, hogyan lehet gyorsabban páramentesíteni az autó ablakait:

  1. Maximálisan kapcsoljuk be az autó szellőzését
  2. Ha az autó légkondicionálóval van felszerelve, azonnal érdemes bekapcsolni
  3. Kapcsoljuk ki a levegő keringését az utastérben
  4. Érdemes résnyire lehúzni az ablakokat

Hideg levegő vagy meleg levegő? Ez a kérdés. Igen, klíma nélkül is lehet párátlanítani az ablakot, de ezek közül melyik páramentesíti gyorsabban az autó ablakát ?

Forró levegő

A forró levegő használata hatékony, mert az üvegen bepárásodó cseppek azonnal elkezdenek párologni. Azonban nem távolítja el a nedvességet az autó belsejéből, és percek kérdése, hogy újra bepárásodjon az üveg.

Hideg levegő

Az üveg hideg levegővel történő páramentesítése is meglehetősen hatékony, azonban időigényes. A hideg levegővel az üveghez közeli rész jobban lehűl, így hideg szélvédővel megelőzhető a pára hősokkja. De a forró levegőhöz hasonlóan a nedvesség is a járműben marad. Ha autóban nincs légkondicionáló, a legjobb, ha ezt az alternatívát használjuk, hogy elkerüljük a hősokkot, majd nagyon felmelegítse.

Légkondíciónálás

Azt már láttuk, hogy klíma nélkül is lehet párátlanítani az autó ablakait. De ha a járművében van légkondicionáló, akkor valójában ez a legjobb megoldás . Ez úgy működik, mint egy kompresszor, amely kiszívja a levegőt az autóból. Eléri a hűtőt , és az autóban lévő gőzt vízzé alakítja, és eltávolítja, mielőtt visszatérne a környezetbe.

 

Tippek az ablakok páramentesítéséhez légkondicionáló nélkül

Rendszeresen mossuk le az ablakokat

Ha rendszeresen mossuk az autó ablakait, meg kell tudnia akadályozni, hogy bepárásodjanak. Az üvegen felhalmozódó por, olajok és zsírok ugyanis a nedvesség felhalmozódásának alapjául szolgálnak. Az ablakok (vagy az autó) legalább hetente egyszeri mosása segít megelőzni, hogy az ablakok ilyen könnyen bepárásodjanak.

Autóviasz

Ez is egy életképes lehetőség az ablakok páramentesítésére, némi tartóssággal, de hosszú távon drágává válhat. Helyezzünk egy kis autóviaszt egy kendő alá, és egyenletesen terítse el a viaszt az üveg felületén. Ezután egy másik tiszta ruhával távolítsuk el a felesleges viaszt az üvegről, és hagyja megszáradni . Ismételje meg ezt a folyamatot kéthetente.

Borotvahab

Használhatunk borotvahabot is. Csak vigyük fel az üvegre, terítsük szét, és egy tiszta ruhával távolítsa el a terméket . Az eredmény? Páramentesített üveg.

Ezen tippek egyike sem szünteti meg örökre a bepárásodott autóablakokat, de segít hosszabb ideig biztosítani a jobb láthatóságot.

És mindig ne felejtsük el leolvasztani az ablakokat, mielőtt elindulnánk, hogy biztosítsuk a láthatóságot vezetés közben.