Mik azok a fekete pontok a szélvédőüvegen?

Ebben a cikkben az autó ablakain megjelenő fekete pontokról írunk, amelyeket valószínűleg már mindenki észrevett, de bár sok sofőr észreveszi jelenlétüket, funkciójukat és relevanciájukat kevesen értik.

Fekete csík és pöttyök: egyáltalán mik ezek?

Ez egy kerámiafesték szalag, amely a gyártás során az üvegbe olvadt. Ez a festék kerámia részecskékből áll, amelyek jellegzetes fekete színt adnak neki.

A fekete pontok viszont a „féltónusnak” nevezett mintát követik, és ahogy távolodnak a csíktól, egyre kisebbek és távolabb kerülnek egymástól, így simább vizuális átmenet jön létre a csík és maga az üveg között.

Mi a funkciója a fekete sávnak?

Ez a fekete öv három funkciót lát el:

  1. Texturáltabb felületet biztosít, hogy megkönnyítse az üveget a helyén tartó ragasztó tapadását;
  2. Elrejti ezt a ragasztót, hogy ne legyen látható az autó kívülről;
  3. Talán a legfontosabb funkciója: megvédi a ragasztót az UV (ultraibolya) sugarak okozta sérülésektől, amelyek idővel ronthatják a szélvédő rögzítési hatékonyságát.

Az UV-sugarak hatása idővel a szélvédő rögzítéséhez használt ragasztó károsodásához vezethet, ami elveszíti a tapadó tulajdonságait, ami veszélyezteti a fő funkcióját: a szélvédő megfelelő rögzítését. 

És a fekete pontok? Mit érnek?

A szélvédőket magas hőmérsékleten formálják, és a fekete csík, mivel gyorsabban melegszik fel, mint maga az üveg, optikai torzulást okozhat. A pöttyök mintás kialakítása segíti ennek a hőnek az egyenletesebb eloszlását az üveg formázása során.

Azokon a modelleken, ahol a pöttyök a visszapillantó tükör mögött is megtalálhatók, a cél az, hogy további védelmet nyújtsanak az UV-sugárzás ellen. Ez különösen fontos, mert ezt a területet nem takarják el a hagyományos napellenzők.

Minden autón vannak ilyen fekete pontok?

Bár a legtöbb modern autóban fel vannak szerelve ezekkel az elemekkel a szélvédőn, modelltől és gyártótól függően nem minden járműben van ilyen . Azonban egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a sávval és fekete pontokkal az utóbbi években gyártott újabb autókon.

Friss szélvédők ápolása javasolt

A szélvédő tisztítása során kerüljük a súroló hatású tárgyak vagy agresszív vegyszerek használatát ezen elemek épségének megőrzése érdekében. 

Javítani vagy cserélni kell a szélvédőt? Válaszd a Carglass®-t

Az autóüvegek specialistájaként elismert és több évtizedes tapasztalattal rendelkező Carglass® a megfelelő választás a szélvédő cseréjéhez és javításához. Magasan képzett csapatunk, első osztályú anyagok, valamint a minőség és a biztonság iránti megingathatatlan elkötelezettségünk van. 

Helyezd előtérbe a minőséget, a biztonságot és a megbízhatóságot, foglalj időpontot nálunk!