A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

Tartsd biztonságban járművedet 2024-ben is!

Az új év beköszöntével mindannyian telis-tele vagyunk motivációval és elhatározással az új célok felé vezető úton. Az autósoknak pedig különleges lehetőségük van arra, hogy olyan fogadalmakat tegyenek, amelyek nem csak személyes biztonságukat szolgálják, hanem az egész közösségét is. Gondolj csak a biztonságos közlekedésre, mint egy olyan társasjátékra, ahol mindenki egy csapatban van, és az együttes felelősségvállalás kulcsfontosságú.

Az autók nem csupán közlekedési eszközök, hanem hűséges társak is az utazásokban. Ezek a járművek nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkben, így kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk róluk és biztonságban tartsuk őket. Íme néhány újévi fogadalom az autósoknak, amelyek segíthetnek abban, hogy még biztonságosabbá tegyék járműveik használatát 2024-ben.

1. Rendszeres karbantartás és szerviz

Ebben az új évben tűzd ki azt a célt, hogy a járműved biztonságát elsődleges prioritásként kezeled. Ez nemcsak a saját életed és egészséged megőrzését szolgálja, hanem mások biztonságát is, akik veled együtt vannak az utakon. A járművek rendszeres karbantartása, az időjárási körülményekhez való alkalmazkodás, a fókuszált vezetés, az előírt sebességhatárok betartása és a vezetési készségek fejlesztése mind olyan lépések, amelyek hozzájárulnak az utak biztonságához és javítják a közlekedési kultúrát.

Az első és legfontosabb a motorolaj ellenőrzése, hiszen ez a motor lelke. Figyeljünk arra, hogy a gyártó által meghatározottakat betartsuk, ez általában 1 év, vagy 10 000 kilométer szokott lenni. Az olajcserével pedig érdemes mindig egybekötni a pollen és légszűrő cseréjét is, hiszen ezek idővel eltömődnek. A régi légszűrő csökkenti a motorteljesítményt, a koszos pollenszűrő pedig az utastérbe juttatja a port és a polleneket. Érdemes legalább havi szinten ellenőrizni, hogy a hűtő folyadék mennyisége megfelelő-e, hiszen erre különösen nyáron, de télen is nagy szükség lehet. A fékfolyadék szintjét is rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, cseréljük le.

2. Alkalmazkodjunk az időjárási körülményekhez

Az időjárási körülmények gyakran változnak, és az autósoknak fel kell készülniük mindenféle időjárási viszonyra. A téli időszakban különösen fontos, hogy megfelelő téli gumikat használjunk. Ezek a gumik speciális mintázattal és anyaggal rendelkeznek, amelyek jobb tapadást biztosítanak a hideg és csúszós utakon. Ne feledjük, hogy a nyári gumik nem megfelelőek a téli körülmények között, és fordítva.

3. Ne használjuk telefonunkat vezetés közben

Az okostelefonokkal való vezetés nemcsak a saját életedet, hanem másokét is veszélyezteti. Ezért az egyik legjobb újévi fogadalom, amit tehetünk, hogy letesszük a telefont, amikor vezetünk. Ha fontos hívást vagy üzenetet kell fogadnod, állj meg egy biztonságos helyen, vagy használj kihangosítót. Így nem csak a balesetek kockázatát csökkented, hanem a büntetéseket is elkerülheted, hiszen Magyarországon tilos kézben tartani a telefont vezetés közben.

4. Ne vezessünk ittas vagy kábítószeres állapotban

Az ittas vagy kábítószeres vezetés nemcsak erkölcsileg elítélendő, hanem jogilag is büntetendő. Magyarországon a 0,5 ezrelék véralkoholszint felett már szabálysértést követsz el, ami akár 150 ezer forintos bírsággal, 6 hónapig tartó vezetési tilalommal is végződhet. Ha a véralkoholszinted eléri vagy meghaladja az 1,5 ezreléket, akkor már bűncselekményt követsz el, ami akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel, 3 évre szóló vezetési tilalommal is járhat. Nincs ez másképp kábítószeres vezetés esetében is, ahol hasonlóan súlyos a jogi szankció: akár 3 évig terjedő szabadságvesztés, 5 évre szóló vezetési tilalom. Az új évben fogadjuk meg, hogy soha nem ülünk be volán mögé, ha alkoholt vagy kábítószert fogyasztottunk. Használjunk alternatív közlekedési lehetőségeket, hívjunk taxit vagy egy olyan személyt, aki segíteni tud a hazajutásban.

5. Tanuljunk új vezetési technikákat

Az autóipar dinamikus fejlődése új kihívások elé állít minket, azonban egyúttal izgalmas lehetőségeket is kínál a fejlett vezetési technikák és biztonsági funkciók terén.  A modern vezetési technikák nem csupán a személyes készségeinket fejlesztik, hanem hozzájárulnak a közúti biztonság fokozásához is. Tanfolyamokon való részvétel lehetőséget ad arra, hogy elsajátítsuk a legújabb vezetési stratégiákat, amelyek segítenek megelőzni a baleseteket és hatékonyabban reagálni váratlan helyzetekre.

A tréningek során olyan témákat is előkerülnek, mint az okosvezetés, az autonóm járművekkel való interakció, és az ECO-Driving, ami a gazdaságos és környezettudatos vezetés új kultúráját képviseli.

6. Legyünk türelmesek és udvariasak az úton

Az aszfalton való közlekedés néha kihívásokkal teli, de hát éppen ez teszi izgalmassá az autózást! Az agresszív vezetés azonban csak fokozza az utakon tapasztalható stresszt és veszélyt. De mi lenne, ha egy kicsit másképp közelítenénk az utazáshoz?

Fogadjuk meg, hogy az úton türelmesek és udvariasak leszünk, akkor is, ha mások hibáznak vagy rosszul viselkednek. Egy kedves mosoly vagy egy bólintás a következő kereszteződésnél nemcsak a másik vezető napját teszi jobbá, de a miénket is.

7. Ellenőrizzük a biztonsági felszereléseket

Az autókban található biztonsági felszerelések, mint például a légzsákok, az ABS rendszer vagy a hátsó kamera, kulcsfontosságúak a balesetek elkerülésében és a vezetési biztonság fokozásában. Azonban ezek a felszerelések csak akkor tudnak megfelelően működni, ha rendszeresen ellenőrizzük és karbantartjuk őket.

Ellenőrizd, hogy a légzsákok megfelelően működnek-e, és nincsenek-e bennük szivárgások vagy más hibák. Az ABS rendszer pedig segít megakadályozni a kerekek blokkolását vészfékezéskor, így növelve a jármű irányíthatóságát. Győződj meg arról, hogy az ABS rendszer megfelelően működik, és nincsenek-e hibák vagy meghibásodások. Fogadjuk meg, hogy 2024-ben rendszeresen ellenőrizzük a jármű biztonsági felszereléseit, hogy mindig optimális állapotban legyenek.

8. Ne hanyagoljuk el a vezetési engedélyünket és biztosításunkat

Az érvényes vezetési engedély és a biztosítás rendelkezésre állása az autózás alapkövetelménye. Fogadjuk meg, hogy mindig gondoskodunk arról, hogy vezetési engedélyünk mindig aktuális legyen, és rendszeresen ellenőrizzük a biztosítási dokumentumainkat. Ezek nem csupán papírok, hanem a biztonságunk garanciái.

9. Aktív biztosítás, aktív védelem

A biztosítás nem csak egy kötelező kiadás – ez egy védőpajzs, amely szükség esetén óvja autónkat és minket is. Fogadjuk meg, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk biztosításunk fedezeti terjedelmét, hogy biztosak lehessünk: ha baj van, megfelelő védelemmel rendelkezünk. Az aktív biztosítás egyenértékű az aktív védelemmel – mindkét esetben a cél a veszélyek minimalizálása.

10. Időről időre nézzük át a biztosítási fedezetet

Az új év ideális időpontja arra, hogy átvizsgáljuk biztosítási fedezetünket. A járművek kategóriái változhatnak, értékük növekedhet, és az egyéni igényeink is változhatnak az idő múlásával. Érdemes időről időre konzultálni biztosítási szakértővel, hogy optimalizáljuk a fedezetünket az aktuális igényeinkhez.

Az autók biztonságos használata kulcsfontosságú minden autós számára. Az új évben fogadjuk meg, hogy jobb és biztonságosabb autósok leszünk, és hozzájárulunk a közúti biztonság javításához. A fent említett újévi fogadalmak betartása nemcsak saját, hanem mások életét is megmentheti az utakon. 2024-ben legyen a vezetési szokásainkban a biztonság az elsődleges szempont!