A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

Az ADAS-rendszerek szerepe és jelentősége a modern autóiparban

A gépjárművezetés jövője a technológiai innovációkra épül, ahol az ADAS-rendszerek pedig ebben alapvető szerepet töltenek be. De mi áll az ADAS mögött? Miért van egyre nagyobb szükségük a szélvédőbe integrált szenzorokra és kamerákra? És miként fogják befolyásolni a jövőbeni autózást és a biztosítási piacot? Ezekre a kérdésekre keresünk választ ebben a cikkben, miközben közelebbről is megismerjük az ADAS-rendszerek működését és azok jelentőségét a modern közlekedésben. Olvass tovább!

Mik azok az ADAS-rendszerek?

Az utóbbi évtizedekben az autóipar lenyűgöző átalakuláson ment keresztül, amelynek egyik középpontjában az ADAS-rendszerek állnak. Ezek a rendszerek revolutionálták a vezetési élményt, a vezető és az út közötti kapcsolatot, valamint a járművek és a környezetük közötti interakciót. Hogy mik is pontosan azok az ADAS-rendszerek egy előző cikkünkből már megtudhattad. De lássunk gyors kis összefoglalót:
Az ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vagyis a vezetéstámogató rendszerek olyan technológiák összességét jelentik, amelyek a járművezetőt segítik a vezetés során. Ezek a rendszerek érzékelőkön, kamerákon és algoritmusokon keresztül működnek, hogy elősegítsék a biztonságosabb és hatékonyabb vezetést. A rendszerek olyan funkciókat is biztosíthatnak, mint a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a vészfékezési asszisztens vagy az adaptív sebességtartó automata.

Melyek a fő ADAS-érzékelők?

Az ADAS-rendszerek működésének alapját azok az érzékelők képezik, amelyek képesek az autó környezetének érzékelésére és elemzésére. Ezek az érzékelők rendkívül fontosak az autóipar számára, hiszen ezek azok, amik az autónak „szemeket” és „füleket” adnak. Nézzük meg részletesebben, milyen főbb érzékelők segítik az ADAS-rendszerek működését.

Kamera

A kamerák az ADAS-rendszerek egyik legfontosabb érzékelői. A különböző kameratípusok – mint a monokamera, sztereó vagy trifokális kamera – különböző funkciókat látnak el. Ezek a kamerák az útviszonyokat, a járműveket, a gyalogosokat és más akadályokat érzékelik, így segítenek például a tárgyfelismerésben. A kamerák a szélvédőn belül, a visszapillantó tükör mögött vagy az autó karosszériáján helyezkednek el, és képesek nagy felbontású, tiszta képet szolgáltatni az autó környezetéről.

LiDAR (fényérzékelő és távolságmérő)

A LiDAR egy fény alapú érzékelési technológia, amely lézerek segítségével térképezi fel a környezetet. A LiDAR rendkívül pontos távolságmérést és háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé, ami kiváló a városi környezetekben, ahol sok a változó és mozgó akadály.

Radar

A radarok a rádióhullámok segítségével érzékelik az akadályokat, és mérnek távolságot és sebességet. Különösen hatékonyak rossz látási körülmények között, például esős vagy ködös időben. A radartechnológia különösen hasznos az olyan funkciók számára, mint az automatikus fékrendszer vagy az adaptív sebességtartó automatika.

Kiterjesztett valóság kamera

Ezen kamerák segítségével a HUD (Head-Up Display) kijelzőjén az autóvezető közvetlenül a szélvédőn látja az információkat, például a sebességet, a navigációs utasításokat vagy más fontos adatokat. A kiterjesztett valóság technológia képes a valós környezet és a digitális információk összefonódására, így az autóvezetőnek nem kell levennie a szemét az útról, hogy fontos információkhoz juthasson.

Az autóipar aktualitásai, jövője az ADAS-rendszerek szempontjából

A járműipar rohamléptekkel halad előre. Az ADAS-rendszerek, melyek a vezetéstámogató rendszereknek számítanak, hatalmas lépést jelentenek ezen az úton. Ezek a rendszerek a híd, amely összeköti a hagyományos vezetési módokat az önvezető autók világával. Azok a gyártók, akik nem csak beépítik, hanem folyamatosan fejlesztik is ezeket a technológiákat, óriási előnyt szereznek a versenyben.

Az ADAS-rendszerek egyre összetettebbé válnak, és mára már sokkal többről szólnak, mint egy egyszerű sávelhagyás-figyelmeztetésről vagy parkolássegítő szenzorról. A modern rendszerek képesek az útvonaltervezésben segíteni, a veszélyhelyzetekben automatikusan fékezni, vagy akár a vakfoltokban rejlő veszélyekre is felhívni a figyelmet.

Az autóipar jövője a folyamatosan fejlődő ADAS-rendszerekkel összefonódva egyre inkább a teljes autonóm vezetés irányába mozdul el. Az önvezető autók koncepciója nem új keletű, azonban az ADAS-rendszerek fejlődésének köszönhetően egyre valósághűbbé válik a kép.

Még több érzékelő és kamera a gépjárműveken – De mégis miért?

Amikor az ADAS-rendszerek elterjedéséről beszélünk, számos okot lehet felsorolni az e mögötti növekedésért. Egyik legfontosabb ok az európai uniós jogszabályok és Euro NCAP minősítések szigorodása. A jogszabályok és előírások arra ösztönzik a gyártókat, hogy még biztonságosabb járműveket állítsanak elő, ami az ADAS-rendszerek nélkül elképzelhetetlen. Ezen túlmenően a technológia fejlődése is hatalmas szerepet játszik. Az érzékelők és kamerák minősége és pontossága az évek során jelentősen javult, ami a járműveknek lehetővé teszi, hogy pontosabban érzékeljék és reagáljanak a környezetükre.

Egy érdekestanulmány 2019-ből

A Német Biztosítók Szövetségének (GDV) egyik 2019-es tanulmánya egy igen érdekes és mélyreható betekintést nyújt az ADAS-rendszerek jövőjébe. Bár ezek a rendszerek növekvő szerepet játszanak a balesetek megelőzésében, fontos megjegyezni, hogy ezen rendszerek beépítése és karbantartása magasabb költségekkel járhat. Az ADAS rendszerek növelik a járművek biztonságosságát, de az elméleti és gyakorlati kármegelőzés közötti különbségek továbbra is jelentősek.

A tanulmány azt mutatja, hogy a rendszerek csak késleltetve vezethetők be, így a károk csökkenése csak jelentéktelen mértékben valósul meg a közeljövőben. Ami a javítási költségeket illeti, a felszerelések magasabb technológiai igényei és bonyolultsága miatt a károk javítása drágább lehet. Ez különösen akkor igaz, ha a sérült kamerákat és érzékelőket ki kell cserélni, valamint a rendszereket újra kell kalibrálni.

Egy másik fontos megállapítás a jelentésből az, hogy az ADAS és az autonóm vezetés (AD) 2035-re 2015-höz képest 7-15%-kal csökkentheti a kárigényekkel kapcsolatos terheket. Ezen belül a MTPL-követelések 9% és 20% közötti csökkentést mutatnak, míg a gépjárművekben keletkezett károk csökkenése 3% és 7% közötti. Mindazonáltal a javítási költségek 2035-ig 3-8 százalékkal nőnek, és az önrészes gépjármű-felelősségbiztosítás (pl. CASCO) keretében akár 4-10%-kal is növekedhet.

Összefoglalva, az ADAS-rendszerek a modern autóipar nélkülözhetetlen részévé váltak. Azonban ahogy a technológia fejlődik és az autók egyre okosabbá válnak, a gyártók, a szervizek és a biztosítók is alkalmazkodniuk kell a változásokhoz. A jövő az összekapcsolt és önvezető járművek felé tart, és az ADAS rendszerek jelentik az első lépést ezen az úton.

Carglass – szélvédő újrakalibrálás mesteri szinten

A Carglass pedig maximálisan alkalmazkodik a trendekhez, hiszen mi is a fejlődés, az innováció fontosságának elvét valljuk. A modern ADAS-rendszerek zökkenőmentes működése érdekében a szélvédőnek nem csupán hibátlannak kell lennie, hanem a rajta található kameráknak és érzékelőknek is tökéletesen kalibráltan kell működniük. Egy apró repedés, kosz vagy az érzékelő helytelen pozíciója is befolyásolhatja a rendszer működését, ami veszélyeztetheti az utasok és más közlekedők biztonságát. A szélvédő újrakalibrálásáról ide kattintva még többet olvashatsz!

A Carglass nem csak abban a szakértő, hogy gyorsan és hatékonyan cserélje vagy javítsa a sérült szélvédőt, hanem abban is, hogy az ADAS-rendszerekkel felszerelt járművek szélvédőinek cseréjét vagy javítását követően a rendszert megfelelően kalibrálják. Ez azt jelenti, hogy a szélvédő cseréje vagy javítása után szakembereink a legmodernebb eszközökkel ellenőrzik és beállítják az ADAS-rendszert, biztosítva annak megfelelő működését. Kérj időpontot online, gurulj be szervizeink egyikébe akár másnap és bízd a munkát profikra!