A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtjuk Önnek. Folytassa a böngészést vagy tudjon meg többet a cookie-król itt. Rendben, megértettem.

Kérjen ajánlatot most!

Időpont gyors és könnyű egyeztetéséhez adja meg autója adatait on-line most!

Kérjen ajánlatot online most!


Lépjen kapcsolatba velünk

Hívjon bennünket a 06 21 300 5529 telefonszámon H-P 8-17-ig.

Az autókárpit tisztítása 6 lépésben

Az autókárpitok tisztítása olyan feladat, amit sokan elhanyagolnak, halogatnak vagy egyszerűen nem végeznek el, de elengedhetetlen ahhoz, hogy a jármű belseje tiszta és kellemes legyen. Ezenkívül a kárpit rendszeres tisztítása segít meghosszabbítani autó élettartamát és jó állapotban tartani.

De miért olyan fontos az autókárpit tisztítása? És hogyan kell helyesen csinálni? Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tisztítható meg a kárpit egyszerűen, biztonságosan és hatékonyan.

Miért fontos az autókárpit tisztítása?

Az autó tisztántartása és fertőtlenítése több okból is elengedhetetlen. Ez nemcsak a sofőr és az utasok jóléte, hanem a kárpit élettartamának meghosszabbítása miatt is fontos. A felgyülemlett szennyeződések, foltok és baktériumok károsíthatják a kárpitokat, és idő előtt elöregedhetnek.

A rendszeres tisztítás a felgyülemlett szennyeződések eltávolítása mellett a rossz szagok és a poratkák eltávolítását is segíti, javítva a levegő minőségét a jármű belsejében. Továbbá egy tiszta és jól karbantartott autó is növelheti az értékét, ha eladásra kerülni.

Először is: ismerjük meg a bőr-, műbőr- és szövetkárpit közötti különbségeket

Az autókárpitok különböző anyagokból készülhetnek, ami azt jelenti, hogy mindegyiknek megvan a maga tisztítási és gondozási igényei. A kárpit tisztításának megkezdése előtt meg kell érteni az anyagok közötti különbségeket:

Bőr vagy szőrme kárpitozás

A bőr vagy bőrkárpit könnyen tisztítható és kevés gondozást igényel, de rendszeresen hidratálni kell, hogy szép, ápolt megjelenése megmaradjon . A bőrkárpit tisztításához mindig célszerű egy adott terméket használni. Használhatunk azonban egy kis semleges folyékony szappant és egy nedves mikroszálas kendőt is. A tisztítást sima, forgó mozdulattal kell kezdeni. A túl erős dörzsölés károsíthatja a kárpit természetes színét. Ezután várjunk, amíg szükséges, és alkalmazzunk bőrkondicionálót, hogy az anyag rugalmas maradjon. Figyelem: győződjünk meg róla, hogy a kárpit teljesen megszáradt, mielőtt újra használnánk az autót.

Szintetikus bőr kárpitozás

A foltok eltávolításához használhatunk egy egyszerű ablaktisztítót . De előtte el kell olvasni a termék címkéit, és ellenőriznie kell, hogy kompatibilisek-e. Ezekben az esetekben a folyamat meglehetősen egyszerű: permetezzük be a kárpitot a tisztítószerrel, és töröljük le egy ruhával. Ügyeljünk arra, hogy ne adjunk hozzá felesleges folyadékot. Az ülések teljes megtisztítása után használhatunk ismét egy, az elsőtől eltérő kendőt, ami száraz.

Szövet kárpitozás

Ezek a legelterjedtebb kárpitok, de ezek a legkevésbé tartósak, a legnehezebben tisztíthatók és leggyakrabban szennyeződnek . Az ilyen típusú kárpit tisztításához először porszívózzuk fel a szövetet. Ezután, ha zsírfoltok vagy más típusú foltok vannak, használjunk mosószert minden tisztításához. Ha a folt tartós, akár babakendővel is megtisztíthatja.

Milyen anyagok szükségesek az autókárpit tisztításához?

Az autókárpitok otthoni mosása egyszerű és gazdaságos módja annak, hogy a jármű belsejét tisztán és kellemesen tartsa. A hatékony tisztítás és a kárpit sérülésének elkerülése érdekében azonban fontos, hogy megfelelő eszközökkel rendelkezzünk. Íme néhány dolog, amelyre szükségünk lehet:

  • Puha sörtéjű kefe: a durva szennyeződések és por eltávolítására a kárpitról.
  • Porszívó: a felgyülemlett szennyeződés eltávolítására és a kárpit tisztításra való előkészítésére.
  • Kímélő mosószer/kárpithoz megfelelő: ajánlatos az ideális mosószert használni ahhoz az anyaghoz, amelyből az autó kárpitja készült. Ha azonban nem rendelkezünk ilyen típusú mosószerrel, használhatunk semleges szappant. Figyelem: soha ne válasszunk savat vagy súrolószert tartalmazó szappant vagy mosószert.
  • Vödör vagy spray-palack: ha víz és mosószer oldatát kell összekeverni.
  • Szivacs vagy puha/mikroszálas kendő: mosószer felviteléhez és a kárpit tisztításához.
  • Tiszta törölköző: a kárpit tisztítása után a felesleges víz vagy szappan eltávolítására.
  • Foltok eltávolítására szolgáló termék: fontos, hogy legyen egy speciális termék a nehéz foltok eltávolítására, amelyek gyakran előfordulnak a kárpitokon.
  • Kárpitos védő: Végezetül ajánlatos védőt felvinni a foltok megelőzése és a későbbi tisztítás megkönnyítése érdekében.

Az autókárpit tisztítása 6 lépésben

Porszívózás

Az autókárpit tisztításának első lépése a felesleges szennyeződés eltávolítása, ennek hatékony módja a porszívó használata. Ez segít eltávolítani minden törmeléket és laza szennyeződést, például hajat, ételdarabokat vagy port a tényleges tisztítás megkezdése előtt.

Fontos, hogy jó szívóerővel rendelkező porszívót és megfelelő kefét használjunk.

Tisztítóoldat:

A felesleges szennyeződések porszívóval történő eltávolítása után az autókárpit mosásának második lépése a tisztítóoldat felhordása. A kárpit anyagának megfelelő tisztítóoldat kiválasztása nagyon fontos a kárpit károsodásának elkerülése és a szennyeződések teljes eltávolítása érdekében.

Kerüljük a termék nagyon nagy mennyiségének használatát. Túl sok folyadék használata nedvesítheti a kárpitot, és penészképződéshez és rossz szagokhoz vezethet.

Dörzsölés

Fontos, hogy ezt a lépést a termék felvitele után azonnal elvégezzük. Fogkefével vagy más puha sörtéjű kefével dörzsöljük be a terméket a kárpitba.

Tisztítani

Mikroszálas kendővel vagy törölközővel, finom mozdulatokkal tisztítsuk meg az érintett területet. A masszírozás hatására a termék könnyebben behatol, és segít eltávolítani a szennyeződéseket az anyagból.

Ismételjük meg az utolsó négy lépést

Ha továbbra is foltokat észlelünk az autóüléseken, akkor a következő lépés az utolsó négy lépés megismétlése, amíg el nem érjük a kívánt eredményt.

Fontos elmondani, hogy ezeket a technikákat nem csak a foltos területeken kell alkalmazni, hanem a teljes kívánt területen.

Hagyja megszáradni

Ne felejtse el hagyni, hogy a kárpit jól lélegezzen és teljesen megszáradjon, mielőtt újra használnánk a járművet.

Bónusz tippek

Ügyeljünk a napi hőmérsékletre

Jó időben tisztítsuk meg autó kárpitját, hogy gyorsabban és teljesebben száradjon. Ez megakadályozza a kellemetlen szagok megjelenését és a kárpit károsodását.

Követni kell a gyártó utasításait

Fontos, hogy ellenőrizzük a gyártó utasításait a kárpit tisztítására vonatkozóan, és kövessük a konkrét ajánlásokat. Ezen túlmenően, mindig érdemes tesztelni bármilyen tisztítószert egy nem feltűnő helyen, mielőtt az egész autón használnánk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem okoz foltokat.

Az autó fertőtlenítése nem csak a kárpit tisztítását jelenti

Az autóbelső tisztítása messze túlmutat a kárpit tisztításán vagy az autó porszívózásán. A környezetszennyezés növekedése és a forgalomban eltöltött órák számának növekedése évente 1-2 alkalommal javasolja az autó valódi fertőtlenítését, amely magában foglalja a teljes utastér tisztítását, fertőtlenítését, a klímacsatornák és az üvegek tisztítását.